تفاوت UEFI و Legacy در بوت (Boot) بایوس (BIOS) سرور چیست؟

تفاوت UEFI و Legacy در بوت Boot بایوس BIOS سرور چیست؟

تفاوت UEFI و Legacy از آنجایی شروع شد که در سال 2007 کمپانی هایی تحت عناوین AMD , Microsoft و INTEL  و چند شرکت دیگر که زمینه فعالیتشان تولید قطعات کامپیوتری بود با توجه به محدودیت هایی که در زمینه بوت کردن سیستم وجود داشت تصمیم به ساخت یک استاندارد قوی برای رفع مشکلات موجود کردند. این استاندارد جدید Unified Extended Frimware Interface بوده که به اختصار  UEFI شناخته شد.

BIOS چیست و  کار خود را چگونه در سیستم انجام میدهد؟

قبل از اینکه به بوت کردن سیستم و تفاوت UEFI و Legacy بپردازیم قصد داریم شما را با BIOS  سیستم آشنا کرده و عملکرد آن را برایتان شرح دهیم. BIOS مخفف کلمات Basic Input / Output System می باشد. در واقع میتوان گفت بایوس نوعی فریمور یا همان میان افزار است. شما از زمانی که دکمه پاور سیستم را زده و سیستم خود را روشن میکنید، قبل از هر قسمتی بایوس وارد عمل میشود.  قطعات سیستم شما را مورد ارزیابی قرار میدهد تا از سلامت هر کدام از آنها اطمینان پیدا کند. بعد از این آنالیز عمل راه اندازی سیستم آغاز میشود.

اطلاعاتی که در بایوس وجود دارد با خاموش کردن سیستم از بین نمی رود و به صورت EEPROM میباشد. پس از روشن شدن سیستم میتوانید برای مشاهده و تغییر ترتیب بوت، تنظیمات سخت افزاری و زمان سیستم در بایوس از کلیدهای F10 , F2 , ESC و یا DELETE بسته به نوع مادربرد استفاده کنید.

اما اگر میخواهید به تنظیمات UEFI دسترسی داشته باشید، میتوانید از صفحه BOOT OPTION ویندوز به تنظیمات صفحه دسترسی  پیدا کنید.

روش های بوت سیستم و تفاوت UEFI و Legacy

حتما برایتان پیش آمده که وقتی مدتهاست با یک نرم افزار کار میکنید به مرور متوجه میشوید که با پیشرفت تکنولوژی به نسخه به روزتری نیاز دارید. با این عمل  میتوانید از مزایای بیشتر، سرعت و عملکرد بهتری بهره مند شوید. در بحث راه اندازی سیستم هم میتوان گفت با آمدن UEFI  کاربران زیادی ترجیح دادند به جای Legacy Boot از این روش استفاده کنند.

البته Legacy Boot  بیش از 25 سال است که در راه اندازی سیستم امتحان خود را پس داده است. همچنین حتی با آمدن نسخه جدید تر خیلی از کاربران همچنان ترجیح میدهند از این روش استفاده کنند. Legacy Boot به دلیل قدیمی بودنش دارای محدودیت های زیادی میباشد. اصلی ترین ضعف آن ناتوانی در  راه اندازی حافظه های بالاتر از 2TB است. دلیل این امر استفاده Legacy Boot از سیستم پارتیشن بندی MBR میباشد. اما UEFI توانایی اجرای حافظه تا حجم  9.4Zetta Byte را دارد. دلیلاین امر استفاده UEFI از سیستم پارتیشن بندی GPT می باشد.

سرعت پایین بایوس در اجرای سخت افزار و بالا آمدن سیستم عامل در کامپیوتر به این دلیل است که ظرفیت بایوس فقط در حد 1 یا چند مگابایت می باشد.

تفاوت UEFI و Legacy و فاکتور های مهم در انتخاب روش راه انداز سیستم ؟

عملکرد دقیق، سازگاری و سرعت بالا سه جنبه اصلی UEFI هستند. با توجه به تفاوت UEFI و Legacy باید فاکتور هایی که مدنظرتان است را شناسایی کرده و در انتخابتان در نظر بگیرید. همچنین مقایسه رامها با درایوها یکی از راه هایی است که میتوانید تشخیص دهید کدام سیستم برایتان مناسب تر است.

یکی دیگر از محاسن  UEFI مربوط به نوع کدنویسی میباشد که استفاده میکند. UEFI از زبان C استفاده میکند. این مدل از کدنویسی به مراتب خیلی آسان تر و کاربردی تر از اسمبلر ها (Assembler) میباشد. اسمبلرها (اسمبلی) نوعی زبان کدنویسی هستند که به زبان ماشین بسیار نزدیک بوده و در سیستم های قدیمی از آن استفاده میشد.

برنامه های قدیمی نمی توانستند بدون به روز رسانی سخت افزاری به روز رسانی سیستم را انجام دهند. از طرف دیگر زبان  C بسیار ساده و کاربر پسند می باشد. زیرا به کاربران خود امکان این را میدهد که کدهای جدید بنویسند و برنامه و عملکرد مد نظر خود را پیاده سازی کنند. در نتیجه کاربران به راحتی میتوانند کد ها را کم و یا زیاد کنند.

با تمام این تفاسیر وقتی نوبت به تصمیم گیری میرسد که آیا میخواهید  UEFI و Legacy Boot را انتخاب کنید. باید قبل از هر چیزی به نیاز خود دقت کنید. شما باید سیستمی را انتخاب کنید که آنچه میخواهید را داشته باشد. نه سیستمی که به روز تر یا محبوب تر است.

Legacy Boot برای کدام دسته از افراد مناسب است؟

تفاوت UEFI و Legacy در بوت Boot بایوس BIOS سرور چیست؟

 

این روش 25 سال است که در حال اجرا میباشد. پس میتوان نتیجه گرفت امتحان خود را به نوعی برای کاربران پس داده است. Legacy Boot برای کاربرانی که تمایل دارند از نرم افزار های اثبات شده استفاده کنند بسیار مناسب است. هم چنین اگر سرعت پائین بوت برایتان اهمیتی ندارد و به کد نویسی نیازی ندارید و نیازی به ظرفیت های دیسک بالاتر از 2 ترابایت ندارید میتوان گفت  Legacy Boot روش مناسب شماست.

UEFI برای کدام دسته از افراد مناسب است؟

تفاوت UEFI و Legacy در بوت Boot بایوس BIOS سرور چیست؟ 2

UEFI برای کاربرانی که تمایل دارند بر نحوه اجرای سیستم خود کنترل کامل داشته باشند میتواند گزینه مناسبی باشد. همان طور که قبلا اشاره شد UEFI از زبان کد نویسی C استفاده میکند و سرعت و حافظه بیشتری دارد. نکته دیگر اینکه به دلیل توانایی اجرای UEFI در حالت های 32 بیت و 64 بیت صفحه تنظیمات از نظر گرافیکی بسیار پیشرفت کرده. همچنین قابلیت استفاده از ماوس نیز فعال شده. لازم به ذکر است که از نظر امنیتی هم بسیار قوی میباشد. زیرا با استفاده از  SECURE BOOT از سالم بودن سیستم مطمئن میشود. پس اگر فاکتورهای ذکر شده برای شما حائز اهمیت است UEFI میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

سرورهای Gen9 برند HP به بعد دارای سیستم بوت UEFI میباشند.

نتیجه گیری

هم اکنون شما کاربر گرامی با تفاوت UEFI و Legacy آشنا شده اید. اما اینکه کدام یک از این بوت ها برای شما مناسب تر است به ترجیحات شخصی و سیستم عامل مورد استفاده شما برمیگردد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کاربران لینوکس همچنان از Legacy Boot استفاده میکنند. در صورتی که کاربران مایکروسافت ترکیبی از هر دو را برای کار خود مناسب دیده و استفاده میکنند. با تمام این تفاسیر نکته ای که باید همه کاربران  آن را در نظر داشته باشند این است که قبل از اقدام به هر عملی در دنیای فناوری اطلاعات باید دانش کافی در آن زمینه داشته باشید. به نوعی در مورد کاری که با رایانه خود انجام میدهید آگاه باشید.

توجه نمایید که سرور های اچ پی تا نسل هشتم از سیستم Lagacy Boot بهره میبردند. سرورهای نسل نهم به بعد بسته به نوع رید کنترلر از هر دو سیستم بوت UEFI و Lagacy  استفاده مینمایند. برای خرید و مقایسه انواع سرورهای اچ پی میتوانید از قسمت سرور HP نسبت به بررسی اقدام نمایید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *